SELAMAT DATANG KE LALUAN SUTERA

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam, yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang, Yang Maha bijaksana, Yang Maha Memiliki Ilmu Ghaib dan Yang Nyata, tidak ada Tuhan melainkan Dia, Yang Maha Esa tiada sekutu bagi Nya, Dialah yang awal dan yang akhir, yang Batin dan yang Zahir yang meliputi Segala sesuatu. Maha Suci Allah yang mengilhamkan ilmu kepada sesiapa yang dikehendakiNya. Tiada daya dan upaya melainkan dengan izinNya.

Selasa, 26 Januari 2010

Pendapat ‘Ulama’ Muktabar Tentang Tasawwuf Dan Ahli Sufi


Berkata Imam mazhab kita, Imam Syafi’i r.h.: “Aku telah mendampingi ahli sufi, maka aku telah mendapat faedah daripada mereka dua kalimah:

“Waktu itu seperti pedang, sekiranya kamu tidak memotongnya, maka ia akan memotong kamu.”

“Sekiranya diri kamu tidak disibukkan dengan perkara kebenaran, maka ia akan menyibukkan kamu dengan perkara-perkara yang batil” (Imam al-Suyuti, Ta’qid al-Haqiqah al-’Aliyyah).

Berkata Imam Malik:

“Sesiapa yang belajar ilmu feqah tetapi tidak belajar ilmu tasawwuf, maka ia adalah fasiq. Sesiapa yang belajar ilmu tasawwuf tetapi tidak belajar ilmu feqah maka ia adalah zindiq, dan sesiapa yang mengumpulkan kedua-duanya, maka ia adalah ahli haqiqat.” (Shaykh al-Fasi, Qawaid al-Tasawwuf).

Imam Ahmad bin Hanbal r.h. berkata kepada anaknya Abdullah:

“Wahai anakku! Hendaklah kamu duduk bersama kaum ini (ahli sufi) kerana mereka telah melebihi kami dengan banyaknya ilmu, muraqabah, khashyah, zuhud dan tinggi himmah.” (Shaykh Amin al-Kurdi, Tanwir al-Qulub).

Buku Membentuk Jiwa Sufi adalah terjemahan daripada Kitab Tanwir al Qulub.Diterjemah oleh Tuan Syeikh Dr Jahid Sidek Al Kholidiah untuk bahagian Tasawuf.Didalam buku ini Tuan Guru menjelaskan lagi tentang amalan Tarekat Naqsyabandiah serta 3 salasilah Tarekat Naqsyabandiah yang terdapat diMalaysia.

Salasilah pertama adalah dari salasilah Tuan Guru Imam Haji Ishak Bin Mohammad Arif(36) mursyid di surau Jeram Bangkin Dong Raub Pahang.(Murid kepada Tuan Guru Haji Umar bin Haji Mohammad
Salasilah kedua adalah dari Tuan Guru Haji Mohammad Jaafar Abdullah (37)yang pernah menjadi mursyid di Pondok Upeh Balik Pulau Pulau Pinang (Murid kepada Tuan Guru Haji Mohammad Taib).
Salasilah ketiga adalah dari Tuan Guru Syeikh Haji Maaruf Bin Yaqub (37) surau suluk Kampung Baru Lengging Negeri Sembilan (Murid kepada Syeikh Haji Ahmad bin Haji Muhammad Al Baqir).

Tiada ulasan:

Burdah Zikir & Selawat