SELAMAT DATANG KE LALUAN SUTERA

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam, yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang, Yang Maha bijaksana, Yang Maha Memiliki Ilmu Ghaib dan Yang Nyata, tidak ada Tuhan melainkan Dia, Yang Maha Esa tiada sekutu bagi Nya, Dialah yang awal dan yang akhir, yang Batin dan yang Zahir yang meliputi Segala sesuatu. Maha Suci Allah yang mengilhamkan ilmu kepada sesiapa yang dikehendakiNya. Tiada daya dan upaya melainkan dengan izinNya.

Sabtu, 28 Mac 2009

Dr Burhanuddin Al Helmy


Dipetik daripada buku karangan beliau :SIMPOSIUM TASAWUF DAN TARIKAT

Asas Tarikat ini lurus,benar,menunaikan janji,patuh mengikut hukum syarak,menjauhkan bid'ah,mengalahkan hawa nafsu.
Menghiasi zahir adalah alamat bankrap batin.Daripada keterangan ringkas dari satu satu imam Tarikat itu ketara dan jelas tiadalah mereka membuang syariat kerana mengambil hakikat sahaja, malah berpegang teguh pada syariat.Kerana dengan kemajuan syariat dan muamalat berertilah kemajuan dunia dan agama,tetapi itu sahaja belumlah berisi syariat dan Islam itu selagi belum berisi dengan tujuan hikmah agama.
Islam itu ialah makrifat dan hakikat.Bagaimana diri zahir kita ini merasa muamalat,ibadat dan taat begitu jua batin kita dapat merasakan nikmat mujahadah dengan nikmat ibadat dan ketaatan hati dan ruh yang abadi.

Tiada ulasan:

Burdah Zikir & Selawat